По коридорите на ТУ

Това е един проект от преди година. В ТУ имах предмет „Дизайн на жизнената среда“ с оценка от курсов проект. Преподавателката- доц.Емилия Чаушова (прекрасен човек и учител), ни зададе задача да „разкрасим“ собствения си университет, да си хванем някакво кътче от него и да го направим място, в което бихме искали да учим. Задачата си имаше и допълнителна тънннка цел да се показва на ръководството- какво е в момента и какво може да стане.
Аз си избрах северното стълбище на блок3. Тези, които са имали там часове го знаят- стълбището до страничния вход.
Та това стълбище има мнооого благодатни етажни площадки, едни закътани места с много светлина, които обаче не се използват.

razgywki.jpg

Условно площадката е разделена на три полета от колоните на конструкцията. Използвам нишите, които се образуват до прозорците между колоните за да разположа местата за сядане и плота за писане. Местата за сядане се разполагат на различни височини. По този начин се получават голям брой места за сядане при максимално освободено пространство за преминаване и правостоящи.

Сега малко картинки. Скучната информация е след тях (предупредени сте)

//Сега като си гледам точно тези цветове малко ми простее, защото ми писна да ги гледам във всеки трети магазин.

_1.jpg

_2.jpg

_3.jpg

_4.jpg

Пространството може да се използва както от голяма група студенти за краткотрайно изчакване, така и за продължителен престой. Колоните разделят мястото за сядане на зони, което създава предпоставки за визуално усамотяване. В ненатоварените часове на стълбището, зоните за сядане могат да се използват от малка група студенти за работа по общ курсов проект или подготовка за изпит. За целта има предвидени няколко дъски за писане с маркери на различни места. По този начин се обособяват малки работни зони със свободен достъп. Наличието на специални дъска за писане ще доведе до намаляване на надрасканото по стените. Дъските могат да се използват и за оставяне на съобщения.
Мебелите са неподвижни обеми, което е важно срещу прояви на вандализъм. Кошчетата за смет са интегрирани в обема на пейките, което ще предотврати тяхното изчезване ако са самостоятелни, леки елементи.
Информационното табло е на стената срещу стълбите, в зоната с най-голям човекопоток, за да може информацията да е достъпна за всички. Това е най-подходящото място за информационно табло, защото чрез него се осъществява и функционален преход от зоната за почивка към коридора с учебните зали.
Създаването на изкуствен трегер е с цел да свърже двете колони и да се обособи вход към зоната. Изборът на различна гама цветове за мебелите на различните етажи ще носи допълнителна информация за потребителите относно тяхното местоположение.
Най-тъмен е цветът на колоните и изкуствения трегер, които образуват вход към местата за сядане. Този вход е акцентът в пространството.
Цветовото решение на пода и стените е еднакво за всеки етаж- светли пясъчни тонове. Те са подходящ фон за различни наситени цветове.
Парапетът на конзолната площадка е с прозрачни плоскости, за да не пречи на светлината да навлиза максимално към стълбището.
Компромиси относно ергономичните изисквания и достъпността са направени с височината на пейките. Повърхностите за сядане са на 70см и 85см. Под тях има стъпало, което е на 25см от пода. По този начин повърхностите за сядане стават съответно на 45см (удобна височина за сядане) и 60см. Стъпалото затруднява достъпа до местата за сядане. Причината за избор на тези височини е невъзможността да се променя подпрозоречната височина, която е 110см. Ако местата за сядане останат на 45-50см от пода, седналият няма да се чувства комфортно на ниско, спрямо прозорците, и по-тъмно. Повдигам изкуствено височината на сядане, за да се доближи до долния край на прозорците.

Други цветови решения:

view2_1.jpg

view3_1.jpg

view4_1.jpg

Advertisements

6 thoughts on “По коридорите на ТУ

  1. питам… правя си планировка на апартаментчето и искам да видя/покажа как ми изглежда апартаментчето, но 3Dмакса, нещо не ми е присърце… благодаря все пак за инфото и успех с разкрасяването, което всъщност се е получило доста добре, поздравления!

  2. Не прочетох скучната информация – не съм специалист, само разгледах интересните картинки.
    Исках само да кажа, че споменаването на ТУ и описанието на въпросното стълбище ме върнаха мнооого години назад. Спомени и известна носталгия…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s