Великденски яйца…опитите продължават

Трябваше да си прочета миналогодишния пост. Приготвих оцветителите, но си забравих Търпението. Станаха бледички, но пък в любимата ми гама 🙂 Този път си купих бели яйца (от свободно отглеждани кокошки- номерът на печата започва с 1-ца).

Бях се заканила, че ще си събера люспи от червен лук, но така и не го направих. Затова пък имах цвекло, на което възлагах големи надежди.

И така резултатите:

1. Навсякъде пише, че цвеклото се вари. Да ама не. При варене водата започва да става кафява и почти не оцветява. Добре, че имах повече цвекло и направих сок, който вече оцветяваше. Но за да стане наситен цвят яйцата трябва да се държат в сока поне 2 часа. И после да се оставят да изсъхнат без да се бършат. Имам едно яйце, което на фона на останалите може да бъде наречено червено.

2. Пробвах моркови, които сварих. Грешка! Предполагам, че сок щеше да боядисва повече. Не пробвах.

3. Сварих и магданоз. Никакъв ефект! От морковите поне добиха лееек жълт отенък.

4. Най-добре и тази година се справи куркумата. Наситен жълт цвят. Едно пакетче куркума във вряща вода около половин литър.

5. Иринка беше направила чай мате. От него е по-светло жълтото. Приятен пастелен цвят. Тя твърдеше, че до вечерта ще стане зелено и си остави яйцата да киснат в матето.

6. Цвят от глухарче. Въпреки очакваното жълто водата беше тъмно зелена, резултат от преваряване на отварата. Даде бледо зелено

7. Копривата, която пробвахме беше сушена. Уж трябваше да даде зелен цвят, но не се получи. Може би трябва да е прясна.

8. Риган– водата стана ръждиво кафява, а яйцата сиво-бежави.

9. Вино– прави яйцата сиво-лилави, но иска доста време, за да стане хубав цвят. Опитите с вино се извършваха в мааалка чашка, да не се хаби излишно 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Великденски яйца…опитите продължават

  1. Определено, при малко по продължително накисване на яйцата се получи по-наситен цвят. Макра, че в един момент се насища и не може да поеме повече. А матето наистина покъсно стана зелено!!! Ако беше чист чай от мате, а не с лимонена тревичка, може би щеше да стане още по тъмно. В блога се виждат на снимката http://www.irgal.wordpress.com

  2. Като гледам сте постигнали всички възможни разновидности на жълтото 🙂 Ако се присетя ще се допитам до едната ми братчедка – тя от години живее в чужбина и боядисва все с естествени оцветители. Интересно ми е какво ли ползва…

    Иначе респект за количеството експерименти!!! Колко яйца общо боядисахте двете? Колко време ви отне цялата операция?

    Май най-хубава черта на безработицата е времето за творчески неща – аз лично все се оказвам в такова настроение по средата на работния ден и ни напред, ни назад! Сутрин – шетня, вечер – прехрана и парти, УЙкендо – по баирите… 5 почивни дни не ми остана ред едно дървесно лико да сваря… мърмормърмор… 😀

  3. Боядисах само 12 🙂 , Иринка към 10. Някои отвари приготвих от предишния ден, което може би беше грешка. Иначе просто сложихме яйцата по бурканите и те сами се боядисваха. По- нетърпеливите, като мен, ги проверяваха през 10-15 мин 🙂

  4. Здравейте! Тази година и аз опитах боядисване на яйца с природни оцветители, но само с люспи от лук. За догодина ще пробвам и други! Много хубави неща правите, много вдъхновяващи!
    Заповядайте за награда при мен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s